15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند
مقالهی 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند نوشتهای است در گروه مشاوره شغلی از وبلاگ موسسه مشاوره شغلی و کاریابی کارروا ؛ در این مقاله در خصوص این موضوع صحبت خواهیم کرد که چه عواملِ خودخواستهای امنیت شغلی را به خطر میاندازند، آگاهی از این عوامل و دوری گزیدن از آنها میتواند زمینهی ثبات شغلی را ایجاد نماید، که به قول شیخ اجل سعدی، لقمان را گفتند: ادب از که آموختی؟ گفت از بی ادبان! هر چه از ایشان در نظرم ناپسند آمد از آن فعل پرهیز کردم.
کمی در مورد امنیت شغلی
در ابتدا باید منظورمان را از امنیت شغلی به صورت مختصر توضیح دهیم، مُرادمان از امنیت شغلی «اطمینانِ شخص از اشتغال خود برای مدت زمانِ طولانی است». عوامل بسیار زیادی امنیت شغلی را به خطر میاندازند. جهانی شدن، برونسپاریِ تولیدات یا خدمات، کمترسازیِ میزانِ کارمندان به دلایلی همچون جلوگیری از برشکستگی، رکود اقتصادیِ ملی یا بینالمللی، رشد و توسعهی فناوریهای جدید از نمونهی تهدیداتی هستند که امنیت شغلی را به مخاطره میاندازند.
مخصوصاً با گذشت زمان و رشد تکنولوژی روزبهروز امنیت شغلی کمتر شده است، مثل نسل دایناسورها که در جایی از تاریخ منقرض شدند و دیگر وجود ندارند، شاید امنیت شغلی هم دیگر جزئی از زندگی ما نباشد. البته این درد آسیبزا بیشتر در جوامع صنعتی نمود مییابد و هر چه جامعه صنعتیتر باشد، نمایانتر است. در جهان صنعتی تقریباً هر فردی با افکار وحشتناکِ از دست دادن کار، بیدلیل و بدون هشدار قبلی، زندگی میکند.
عواملِ پیشگفته، عواملی خارجی و بیرونیاند که بدون دخالت کارکنان رخ میدهند و آنها هیچ تسلطی بر آن ندارند. اما از آنجایی که ما در وبلاگ کارروا تمرکز خود را بر روی «افزایش توانمندیهای فردی» به منظور «ایجاد تغییر در آنچه میتوانیم تغییر دهیم» گذاشتهایم، معتقدیم در کنارِ عواملِ بیرونی یک سری عوامل فردی نیز وجود دارند که میتوانند امنیت شغلی را به خطر بیاندازند (با فرض مساعد بودن تمامی شرایط بیرونی). اگر شما هم از زوایهای که ما در کارروا به امور مینگریم، نگاه کنید تصدیق خواهید نمود که کارکنان باید به این درک برسند که هیچ کارفرمایی نمیتواند امنیت شغلی آنها را تضمین کند، بلکه خود آنها هستند که باید برای حفظ امنیت شغلی خود بکوشند.
بههمین دلیل معتقدیم کارکنان میتوانند با کاربست روشهایی و یا اجتناب از رفتارهایی امنیت شغلی خود را حفظ نمایند. بنابراین مقالهی 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند با همین رویکرد برایتان تدوین شده است، امیدواریم با اجتناب از آنها ثبات و امنیت شغلی خود را تثبیت نمائید.
15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند
1. نگذارید مهارتهایتان فرسوده شوند.
اولین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، فرسودگی مهارتهای اصلی است. امروز با رشد سریع تکنولوژی بسیاری از مهارتهایی که در گذشته مورد توجه خاص و عام بوده و مورد نیاز جامعه است کمرنگ گشته و جای خود را به تخصصهای جدیدی دادهاند، اما دامنهی این تغییرات به هیچ وجه متوقف نشده و به صورت مستمر در حال گسترش است بنابراین اگر به خاطر توانمندی، تخصص یا مهارتِ ویژهی خود به کار مشغولید، باید در خصوص وضعیت روزِ تواناییتان آگاهی یابید و همواره از تاریخ مصرف آن مطلع باشید!
همچنین همواره باید به دنبال آموختن مهارتهای جدید باشید و برنامهی مستمر برای ارتقای تواناییهایی خود داشته باشید. بدون شک اگر چنین برنامهای نداشته باشید به دلیل فرسوده شدن مهارتهایتان، کارفرما، بازار یا مشتریها روزی کنارتان خواهند گذاشت و این یعنی خودتان با دستان خودتان امنیت شغلی خود را به زوال دادهاید.
2. در دام خودپسندی گرفتار نشوید.
دومین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، خودپسندی است. اگر در محیط کار و در تعامل با همکاران، رئیس یا مشتریها رفتارهای خودپسندانهای داشته باشید یقین بدانید که خودتان زمینهی نابودی شغلتان را فراهم کردهاید، چراکه هیچکس طرفدار و خریدار انسانهای خودپسند نیست، پس همواره حواستان جمع باشد که در دام مَن، بهمن و مالِمن گرفتار نشوید، به قول شاعر افتادگی آموز اگر طالبِ فیضی، هرگز نخورد آب زمینی که بلند است.
3. خویشتندار باشید و مسائل اخلاقی را رعایت کنید!
سومین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، رفتارهای غیراخلاقی است. رفتارهای به دور از عرف اجتماعی و غیراخلاقی مخصوصاً در حوزهی مسائل جنسی دام بزرگی است که میتواند شغلتان را به سمت نابودی سوق دهد، حتی برفرض اگر انسان متشرّعی نیستید و اعتقادات مذهبی و اخلاقی ندارید، جسارتا عقل که دارید؟ کمی معقول باشید و از دخالت دادن عواطف شخصی در حوزهی کاری اجتناب کنید. دخالت دادن رفتارها و تمایلات جنسی در حوزهی کاری، حاشیههای بسیاری برایتان ایجاد خواهد کرد، حاشیههایی که به احتمال زیاد شغلتان را به مخاطره خواهد انداخت.
4. قولوقرارهایتان را مکتوب کنید.
چهارمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، اکتفاء به قراردهای شفاهی است. اگر قولوقراری با کارفرما دارید حتماً آن را مکتوب کنید، اتکاء صرف به قرارهای شفاهی بدون مکتوب کردن آن میتواند برایتان دردسرهای بزرگی ایجاد کند، چراکه چنین قولوقرارهایی به شیوهای که قانوناً قابل پیگیری و استناد باشد تنظیم نمیشود و در بیشتر مواقع از نظر قانونگذار فاقد اعتبار تلقی میگردد. به همین دلیل میتواند همهی تلاشهایی را که در طول سالیان دراز با خونودل انجام دادهاید به باد دهد؛ پس حتما قراردادهایتان را مکتوب کنید و همچنین در تنظیم متن آن از مشاورهی اشخاص ماهر و با تجربه بهره بگیرید.
5. رازدار باشید!
پنجمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، افشای اسرارتان است. افکار شخصی، احساسات درونی و رازهای خود را با رئیس و همکاران خود مطرح نکنید. طرح مسائل شخصی با همکاران هرچند از روی حُسنِنیت، صمیمیت و یا بیملاحضهگی باشد اما در هر حال شما را آسیبپذیر میکند. رئیس، دوست یا همکار سر بِزنگاه از همین اطلاعات بر علیه شما استفاده خواهند کرد؛ یا حتی شاید هیچوقت مطلع نشوید که امنیت شغلیتان را با تیغ همان رازی بریداهاند که در محفل صمیمی همکاران به زبان جاری کردهاید! پس کمی تودار باشید و از بازگو کردن رازهایتان اجتناب کنید. به قول امام علی (ع) در دوستي دوستت اندازه نگهدار، شايد روزي دشمنت گردد (نهجالبلاغه، حکمت260).
6. انتظار صداقت و وفاداری نداشته باشید!
ششمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، اعتماد بیش از حد است. وفاداری به دوستان و داشتن صداقت ویژگیهای پسندیدهای هستند که همه ادعا میکنند دارند، اما انسانهای کمی هستند که در مواقع ضروری و مخصوصاً زمانهایی که منافعشان به خطر میافتد صادق و وفادار باقی میمانند. در واقع در شرایط سختودشوار بیشتر انسانها دنبال نجات خویشاند و به منافع شخصی خود میاندیشند. شاید برخی آنقدر وارسته شده باشند که در چنین شرایطی خود را حفظ کنند، اما بهتر است کمی احتیاط کنید و از همکارانتان قدیس نسازید و توقع وفاداری و صداقت مطلق نداشته باشید.
7. انتقاد بیجا نکنید!
هفتمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، انتقاد بیجاست. انتقاد از سیاستها و خطمشی شرکت هر چند دقیق و درست باشد اما میتواند هزینههای زیادی برایتان ایجاد کند. اگر با استناد به دانش و تجربهای که در حوزهی فعالیت خود دارید متوجه اشکالی جدی در سیستم شدید، آن را فقط با رئیس یا شخصی که توانایی تغییر یا اصلاح امور را دارد مطرح کنید. اگر به سمت رفتارهای تکانشی و پرهیاهو بروید نه تنها نمیتوانید اصلاحی انجام دهید بلکه با ایجاد حواشی متعدد امنیت شغلی خود را نیز به خطر میاندازید. به قول معروف هیچ کارفرمایی دوست ندارد کارکنانش موی دماغش باشند!
8. ناسازگار نباشید و درگیر نشوید!
هشتمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، ناسازگاری است. یکی از مشکلاتی که وجود دارد و غالبا سیستم را نسبت به پرسنل حساس میکند و میتواند زمینهی اخراج آنها را فراهم کند، نداشتن سازگاری در محیط کاری است، پرسنل ناسازگار به دلیل زخمهایی که از تجارب گذشته خود بهمراه دارند، نمیتوانند رابطهی دوستانه و همدلانهای با سایر همکاران ایجاد نمایند، آنها جهان را از پشت عینک بدبینی مینگرند و با رفتارهای ناسازگارانه به طور مرتب برای خود و دیگران هزینه میتراشند! با یک اختلاف نظر کوچگ کار را به درگیری میکشانند و آرامش محیط کار و همکاران را نابود میکنند.
9. همکارانتان را تحقیر یا خجالت زده نکنید!
نهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، خجالتزده کردن یا تحقیر همکارانتان است. اگر شرایطی پیش آمد که برخورد صریح و قاطع با یکی از همکاران اجتنابناپذیر بود، باید این کار را با کمال دقت و عدالت انجام دهید و از تحقیر و خجالتزده کردن او دوری کنید، رفتارهای تحقیرآمیز درعینحالی که از نظر اخلاقی درست نیستند، بلکه منزلت شما را هم کاهش داده و نگرش سایرین را نسبت به شما تغییر میدهند؛ همچنین با تحقیر و خجالتزده کردن دیگری بذر نفرت و انتقام را در دل او میکارید، بذر شومی که بالاخره روزی دامن شما را خواهد گرفت و برایتان هزینههای زیادی ایجاد خواهد کرد.
همهی اینها در حالی است که التزام به قواعد اخلاقی شأن و منزلت شما را در سیستم ارتقاء میدهد و تصویری سازگار، مقتدر، توانمند و مسلط به امور از شما مخابره میکند.
10. اولتیماتوم ندهید!
دهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، اولتیماتوم دادنهای بیمورد است. شاید گاهی لازم باشد اخطارِ تهدیدآمیزِ قطعی و تغییرناپذیر بدهید ولی زیاد این کار را تکرار نکنید. تکرار زیاد ضربالاجلهایِ تهدیدآمیز در محیط کار، چه برای همکاران و کسانی که زیر دست شما هستند و چه در مواجه با کسانی که شما زیردستشان هستید از اهمیت موضوع میکاهد و با تحریکِ مقاومت آنها تاثیری معکوس برجای میگذارد. به جای آن سعی کنید با توضیح و تشریح شرایط و مسائل، اطرافیان را اقناع نموده و با خود همراه کنید.
11. تبلیغات منفی نکنید!
یازدهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، تبلیغات منفی بر علیه کارفرماست. گاهی اوقات برخی از کارکنان فکر میکنند با انجام تبلیغات منفی بر علیه کارفرما میتوانند از او انتقام بگیریند و یا او را وادار به تبعیّت از خواستههای خود کنند. هیچوقت در دام چنین وسوسههای بچگانهای نیافتید؛ زیرا اولاً زیاد مطمئن نباشید که کارفرما از تبلیغات منفی شما بترسد! و دوماً توجه داشته باشید که رفتارهای مخرّبتان بر علیه دیگری از بین نمیروند، بلکه در اذهان ذخیره میشوند و شاید بعداً بهنحوی به اطلاع کارفرمای جدیدتان برسند. معلوم نیست چنین خبری چه تاثیری بر روی او خواهد گذاشت، شاید حتی از به کارگماریتان منصرف گردد!
12. خبرچین نباشید!
دوازدهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، خبرچینی است. ولی اگر خطایی مربوط به کار وجود داشت تا وقتی از وجود آن اطمینان پیدا نکردید به کسی گزارش ندهید. یادتان باشد حفظ آبروی دیگران واجب است و حرمت دارد، پس به محض اینکه اتفاقی در محیط کار افتاد و یا به کسی مضنون شدید خبر آن را به مقامات بالا نرسانید. همچنین اگر در خصوص مسئلهی شخصی و نامرتبطبهکارِ یکی از همکاران اطلاعی کسب کردید گزارش دادن را به صورت کامل فراموش کنید.
یک دلیل مهمی که شما را از ارتکاب به این عمل منع میکنیم، ایجاد نگرش منفی نسبت به شماست. خبرچینها فکر میکنند میتوانند در حاشیهی امنی قرار گیرند و به رفتار خود ادامه دهند اما بالاخره روزی رازهایشان برملا میشود، در چنین روزی نگرش همکاران و تعاملشان با او چگونه خواهد بود؟
13. قضاوت رئیس!
سیزدهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، قضاوت رئیس است. فکر نکنید که قانون به عدالت و قضاوت صحیح توسط رئیستان نیاز دارد، زیرا هرگز اینطور نیست.
14. توهّم غیرقابلِ جایگزینی نداشته باشید!
چهاردهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، بینظیر دانستن خودتان است. همیشه سعی کنید غیرقابلِجایگزینی باشید، اما متوهّم نشوید!
هر چقدر توانمند باشید و ویژگیهای منحصر به فردی داشته باشید باز هم امکان جایگزینی شما وجود دارد. فکر نکنید علامهی دهرید و هیچ مادری مثل شما نزاده است و اگر سیستم را با رفتن تهدید کنید مجبور خواهند بود به خواستههایتان عمل کنند. حقیقت این است که دست بالای دست بسیار است و همواره هستند اشخاصی که میتوانند جای خالی شما را پر کنند. مخصوصاً اگر به غرور رئیس لطمه زدید، حتی اگر منافعِ مهمی داشته باشید و جایگزینیتان برای سیستم هزینهزا و دردسرآفرین باشد باز هم احتمال اینکه در اولین فرصت کنار گذاشته شوید وجود دارد. پس با دستان خود آنچه را که ساختهاید از بین نبرید.
15. راکد و متوقف نشوید…
پانزدهمین رفتار، از 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، رکود است! راکد و متوقف نشوید و همواره رشد کنید. مهم نیست در گذشه چه اشتباهاتی داشتهاید، مهم این است از مسیر طی شده درس گرفته باشید؛ مهم این است زمانی را که سوزاندهاید، شمع راه پیشرو کنید؛ مهم این است که همواره برای رشد و پیشرفت در تلاش باشید. هیچگاه نااُمید نشوید و همواره بر تخصص، دانش و تواناییهای خود بیفزایید، تا وقتی بابرنامه و بدون هراس و نااُمیدی برای رشد خود تلاش میکنید، جای نگرانی نیست، شاید دیر به مقصد برسید ولی خواهید رسید.
در پایان باید بگوئیم اگر با خواندن مقالهی 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند در خصوص موضوع بسیار مهم آن سوالی برایتان ایجاد شده است، میتوانید در قسمت نظرات مطرح کنید، ما سعی میکنیم در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ دهیم. همچنین اگر تجربهای داشتهاید که به غنای این مطلب میافزاید برایمان به یادگار بگذارید.
منتظر رَدِ قلمتان در بخش نظرات هستیم…
- مقالهی 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند الهامگرفته و بازنوشتیتوسعهیافته از مطلبی تحتِ عنوان خطرات و دامهایی برای امنیت شغلی نوشتهی آلن اسکلاور بود، که در در گروه مشاوره شغلی از وبلاگ موسسه مشاوره شغلی و کاریابی کارروا نوشته شده است.
- لیلا اژدهفر، دکتر عبدالله شفیعآبادی و دکتر محمود گودرزی کتابِ اسکلاور را تحت عنوان امنیت شغلی ترجمه کردهاند که توسط انتشارات نشر علم به چاپ رسیده است.
- هرگونه نقل قول و کپیبرداری از مقالهی 15 رفتار که امنیت شغل شما را تهدید میکند ، بدون ذکر منبع لینکدار غیرقانونی، غیرشرعی و قابل پیگرد است. لطفا به پاس وقتی که برای تهیه محتوا گذاشته میشود امانتدار باشید…